Nový ročník Rozhoduj o Evropě zahájí v Olomouci setkání mládeže z Česka a Slovenska

Nový ročník Rozhoduj o Evropě zahájí v Olomouci setkání mládeže z Česka a Slovenska

Praha, Brno 25. června 2019 – Od 1. do 3. července proběhne v blízkosti Olomouce mezinárodní setkání mládeže z České republiky a Slovenska. Za účasti 20 mladých lidí z obou zemí zahájíme na Sluňákově nový ročník projektu “Rozhoduj o Evropě – Staň se na den tvůrcem evropské politiky”.

Část realizačního týmu vyrazila do Olomouce minulý týden ve středu dokončit přípravy zahajovací aktivity. Navštívili jsme jak Europe Direct Olomouc, tak Pevnost poznání ale i další místa, kam se za týden společně vrátíme. Pro účastníky je připraven bohatý a různorodý program. Mladí lidé budou mít možnost diskutovat se zajímavými hosty a během různých aktivit se dozví mnoho nového nejenom o Evropské unii, ale společně se také ohlédneme za 15 lety členství našich zemí v EU. Zároveň se blíže seznámí i s Olomoucí a její bohatou historií prostřednictvím mobilní aplikace a navštíví řadu zajímavých míst v centru města. Díky spolupráci s Národní pracovní skupinou pro Strukturovaný dialog s mládeží se mladí lidé zapojí i do aktuálního cyklu Dialogu s mládeží, jehož zastřešující aktuální téma zní “Vytváření příležitostí pro mládež”.

Za skvělé místa pro zahájení nového ročníku projektu považuje Olomouc a Sluňákov i Tímea Červeňová z týmu o.p.s. EUTIS, která se před pár lety zapojila do projektu Rozhoduj o Evropě jako účastnice. “Je to město s krásným centrem, ve kterém je z každého koutu cítit historie. Sluňákov mě okouzlil jednoduchostí, praktičností a prostředím a citem k přírodě, který je dobré v mladých lidech pěstovat. Účastníci se mají na co těšit.” nechala se slyšet po přípravné návštěvě Tímea.

Celý projekt bude pokračovat se začátkem nového školního roku, kdy v průběhu podzimu proběhne po celé České republice a na Slovensku celkem 20 interaktivních jednodenních seminářů. Na ty naváže pětidenní modelové zasedání institucí EU za účasti významných hostů, které tentokrát proběhne na konci ledna 2020 na Slovensku. Celý ročník projektu ve školním roce 2019/2020 zakončíme v březnu na jednodenní konferenci v České republice!

Projekt Rozhoduj o Evropě – staň se na den tvůrcem evropské politiky” je realizován obecně prospěšnou společností EUTIS a Výzkumným centrem Slovenské společnosti pro zahraniční politiku ve spolupráci s Centrem pro Evropskou politiku (Bratislava), Odborem komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR a Zastoupením Evropské komise v ČR. Partnery projektu jsou Konrad Adenauer Stiftung, Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží, Europe Direct Česká republika a Katedra politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Projekt je ko-financován z programu Erasmus+.

Další informace najdete na webu projektu: www.rozhodujoevrope.cz.

Prohlédněte si fotografie z přípravy mezinárodního setkání mládeže:

Další aktuality